In constructii, restaurarea cladirilor vechi incepe sa genereze munca din ce in ce mai ceruta. Problema apare atunci cand toata Romania se pricepe la constructii, toata lumea construieste si nimeni nu verifica. Iar daca gasesti pe unul ca verifica cedeaza totusi daca are slabiciuni. Sa revenim la restaurari, unde din experienta pot sa subliniez cateva din problemele care apar si cu care se confrunta constructorii.

Prima problema care apare dupa finsare este aceia ca in cladirile vechi, unde subsolurile nu au fost niciodata bine izolate, noua hidroizolatie trebuie sa faca fata infiltratiilor care de zeci de ani determina un comportament similar pe trasee deja sapate. Aici beneficiarul impreuna cu constructorul trebuie sa se puna de acord cu investitia care trebuie sa inceapa cu devierea infiltratiilor si solutiile de hidroizolatie.

Apoi in betonul turnat pentru devierea infiltratiilor trebuie luat in calcul un produs de impermeabilizare de buna calitate astfel incat apa sa nu aiba posibilitatea sa mai patrunda. Impermeabilizarea peretilor interiori este din nou foarte importanta intrucat solutiile existente, chiar si la cei mai recomandati producatori in hidroizolatii nu protejeaza decat suprafta superficiala a suportului dar in nici un caz nu protejeaza suportul. Ideea este ca odata turnat betonul fara impermeabilizant, trebuie gasita Solutia pentru impermeabilizarea zonelor prin care apa se infiltreaza. Iar Solutia pentru impermeabilizare in profunzime se numeste Bios Wood Total, produs care poate penetra in profunzime peretele, eliminanad umiditatea din betonul umed. Prin aceasta metoda putem sa luptam eficient cu infiltratiile si umiditatea din exteriorul constructiei.

Ramane totusi umiditatea atmosferica interioara, in principiu din subsolurile sau semisubsolurile  constructiilor vechi care nu au in general aerisire determinata prin proiectare .  In restaurarea cladirilor vechi trebuie luata in calcul ori un sistem de ventilatie interioara care sa duca la dezumidificarea interioara a locuintei ori instalarea dezumidificatoarelor constante dotate cu senzori.

In afara de problema legata de hidroizolare la infiltratii o alta problema cu care ne confruntam permanent este abordarea restaurarii lemnului vechi din cladiri. Mansarda, aticul sau podul sunt lucrari realizate in lemn, in mare parte. Exista situatii cand lemnul poate fi aruncat intrucat este deteriorat de daunatori, precum cari de lemn, insecte ce au ocupat galeriile realizate de cari de lemn si care uneori patrund chiar si in zidarii. Dar exista situatii cand lemnul vechi trebuie evaluat, conservat si refolosit. In tari cu recunoastere in grija fata de lucrarile de restaurare, precum Franta, lemnul vechi de 150 ani sau 200 ani are o valoare intrinseca mult mai mare. Tratamentul pentru restaurarea grinzilor vechi consta in evaluarea vizuala, evaluarea tratamentelor aplicate pana atunci, identificarea gradului de deterioare, evaluarea reutilizarii lemnului. In functie de aceste etape pentru restaurarea lemnului de mansarada, atic, pod, lemnul se poate conserva cu produsele Bios Wood 224, Bios Wood Total, Bios Wood Ignifug si Nano Protect® pentru lemn, toate aceste produse realizand consevarea lemnului impotriva daunatorilor, a bolilor lemnului, stabilizarea lemnului precum si hidrofobizarea lemnului.

In acest proces de restaurare lemn trebuie sa se ia in calcul o prima faza de analiza a reutilizarii lemnului si o a adoua faza de identificare a produselor de conservare a acestuia.