Terasele din lemn exterioare sau semideschise sunt un loc care pot garanta relaxarea intr-un ambient natural. In mare parte terasele exterioare de vara din centrele oraselor s-au indepartat de idea de piatra, caramida sau beton sau cel putin le imbina pe acestea cu lemnul. Imbinarea lor pot determina un ansamblu armonios si cautat dar trebuie tinut cont de faptul ca se imbina elemente “moarte” precum este caramida sau piatra cu elemente “vii” precum lemnul care inspira si expira aer si umiditate. De aici cred ca un proiectant trebuie sa inceapa si sa genereze solutii pentru durabillitate.

Daca pentru piatra avem solutii care pun doar problema hidrofobizarii sau impermeabilizarii pentru eliminarea efluorescentei si mentinerea igienizarii pietrei (a se vedea produsul Nano-Protect® Stone 1 pe www.nano-romania.ro), la lemn avem nevoie de produse care sa stabilizeze lemnul din interior, sa-l trateze impotriva daunatorilor, eventual sa fie finisat intr-o anumita nuanta si apoi sa fie ferit de razele UV dar si de umiditatea atmosferica. Acest complex  de determinari pentru lemn imprima direct, fiecare in parte, cel putin cate un produs de aplicat pentru fiecare determinare.

Astfel ca, inainte de toate lemnul ar trebui sa fie uscat in uscator sau natural dar umiditatea trebuie sa fie cat mai scazuta astfel ca, la exterior, lemnul, sa nu mai lucreze prea mult. In cazul in care se dovedeste ca umiditate interioara este totusi ridicata, pentru stabilizarea lemnului se utilizeaza Bios Wood Total care elimina umiditate interioara, transformand-o din lichid in solid. In plus Bios Wood Total trebuie aplicat pentru ca acesta reprezinta un insecto-fungicid natural pe baza de ulei de cedru cu o garantie de 25 ani.

Odata rezolvata aceasta parte a problemei, lemnul trebuie finisat cu un bait, lac, lasura. Daca nu se doreste aplicarea finisajului se poate trece peste aceasta etapa. Totusi, daca se doreste aplicarea finisajului, puteti aplica produse pe baza de apa sau solvent dar de dorit este sa nu aplicati produse care sa transforme lemnul din natura vie intr-un pal sau mdf. Scopul aplicarii finisajului trebuie sa fiu unul estetic, dincolo de faptul ca toata lumea vinde lacuri cu insecto-fungicide, lacuri cu rezistenta la UV, intr-un final cam toate se desprind de pe suport iar cea de-a doua functie de insecto-fungicid sau rezistenta la UV sunt doar pentru marketing si comert. De aceia, va recomand, ulterior aplicarii finisajului sa aplicati produsul Nano-Protect® lemn care reprezinta garantia unui lemn durabil. Aplicat pe lemn direct sau dupa finisaj, acest produs minune nu lasa pelicule, cel putin nu vizibile ochiului nostru, nu decoloreaza pelicula de finisaj si nu-i tulbura coloristica. In schimb actiunea acestuia este cu atat mai mare cu cat protejeaza atat pelicula de lac, cat si lemnul. 

Nano-Protect® pentru lemn (vezi www.tratamente-lemn.ro) detine calitati unice prin faptul ca, acest produs nanotehnologic, protejeaza lemnul la exterior si interior atat impotriva razelor UV cat si impotriva umiditatii exterioare sub orice forma. Astupand porii peliculei de lac sau ai lemnului direct, acesta va conserva si va igieniza in acelasi timp suprafata de lemn. Garantia acestui produs este permanenta iar reaplicarea acestuia nu se face decat daca s-a deteriorate suportul lemons sau lacul. Terasa va ramana astfel protejata in permanenta atat la interior cat si la exterior.